Van tak tot pak

De levenscyclus van een Tetra Pak® verpakking

1 Hernieuwbare bronnen

Hout en suikerriet zijn hernieuwbare bronnen die Tetra Pak gebruikt voor drankkartons. Onze verpakkingen bestaan voor ongeveer ¾ uit karton. Dat karton wordt gemaakt van hout en hout is een hernieuwbare grondstof, dat wil zeggen dat het niet uitgeput raakt omdat bomen weer kunnen aangroeien. Tenminste, als bossen zorgvuldig beheerd worden.

2 Bomen zijn van levensbelang!

Dat we als mensen op aarde kunnen leven, hebben we voor een groot deel te danken aan de bomen. Zij maken zuurstof om te ademen en filteren schadelijke stoffen uit de lucht en de grond. Als je dus een boom gebruikt, moet je zorgen dat er op z’n minst eentje voor in de plaats komt!

3 Verantwoord bosbeheer

Het karton in Tetra Pak verpakkingen is afkomstig uit FSC®-gecertificeerde bossen en andere gecontroleerde bronnen. Het FSC®-logo op onze verpakkingen krijg je alleen als je hout gebruikt uit bossen die volgens de strenge eisen van de FSC® verantwoord beheerd worden.

4 Meer dan karton alleen

Om een stevige verpakking te maken die ook lang houdbare producten beschermt, heb je meer nodig dan karton alleen. Zo gebruiken we ook een superdun laagje plastic en aluminium. Voor het dunne laagje aluminium heeft Tetra Pak zich aangesloten bij het ASI, het Aluminium Stewardship Initiative. Dat bevordert de (arbeids)omstandigheden waaronder aluminium gewonnen en geproduceerd wordt. Tetra Pak heeft daarnaast plastic doppen op de markt gemaakt van suikerriet, ook een hernieuwbare bron. In Brazilië wordt suikerriet op kleine schaal zelfs gebruikt voor het buitenste kunststoflaagje van de verpakking.

5 Van grondstoffen naar verpakkingsmateriaal

Tetra Pak heeft fabrieken over de hele wereld. Daar doen we onze uiterste best om het milieu zo weinig mogelijk te belasten. Dat doen we door – waar mogelijk – groene energie te gebruiken en het afval tot een minimum te beperken.

6 Slim produceren en vervoeren

Vervoer zorgt voor belasting van het klimaat. Daarom leveren wij machines aan onze klanten, zodat ze zelf de verpakkingen in elkaar kunnen zetten. Dus vervoeren wij alleen bedrukte rollen naar onze klanten, de voedingsmiddelenproducenten. En dat vervoer je in één keer met veel meer tegelijk. Slim!

7 ...en van pak tot zak!

Of tot wc-papier, tekenvellen, cadeaupapier, kartonnen dozen, noem maar op! Karton is niet alleen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, maar je kunt het ook recycleren. Daarom stimuleert Tetra Pak bedrijven, instellingen en regeringen om gebruikte drankkartons te scheiden. Zodat het karton in de verpakkingen weer een nieuwe functie kan krijgen, zonder dat er steeds nieuwe bomen gebruikt hoeven te worden.

8 Wat kan je zelf doen?

Wil je zelf een bijdrage leveren aan een gezond klimaat? Koop dan verpakkingen met een FSC®-keurmerk. Sorteer je lege verpakking goed en doe de dop bij het plasticafval. Gooi je verpakking bij het restafval, tenzij er in jouw gemeente drankkartons ingezameld worden voor recyclage. Het is overigens altijd goed om je verpakking na gebruik zo plat mogelijk te maken. Dat scheelt weer qua ruimte in je vuilniszak. Je kunt natuurlijk ook je verpakking zelf hergebruiken. Daar zijn allerlei creatieve oplossingen voor. Maak er bijvoorbeeld een vogelhuisje van!