Recyclage scheelt een hoop!

Naast hernieuwbare grondstoffen draagt ook recyclage op een positieve manier bij aan een beter milieu. In Europa werd in 2013 al zo’n 40% van alle kartonnen drankverpakkingen gerecycleerd. Wereldwijd stimuleert Tetra Pak® de recyclage van drankverpakkingen. Van belang hierbij is dat de verpakkingen los van het restafval ingezameld worden.

Na de inzameling wordt het karton in een papierfabriek gescheiden van de plastic- en aluminiumlaag van de Tetra Pak-verpakking. De kartonvezels krijgen daar een nieuw leven in bijvoorbeeld een kartonnen doos, briefpapier of een keukenrol. Het plastic en aluminium kunnen vervolgens los van elkaar of gezamenlijk gebruikt worden voor een nieuw product, zoals plantenbakken of platen voor industriële toepassingen in de bouw.

In België en Luxemburg wordt al meer dan 80% van alle drankkartons gerecycleerd. De Tetra Pak® verpakkingen worden samen met plastic flessen en blikjes gesorteerd in de blauwe PMD-zak. Hiervoor werkt Tetra Pak samen met de Groene Punt-organisaties, Fost Plus (België) en Valorlux (Luxemburg), die de recyclage van verpakkingen coördineren.

Recarton Belgium, opgericht door Tetra Pak België, is een onafhankelijke adviesorganisatie die ingeschakeld wordt door Fost Plus voor haar expertise inzake de inzameling en recyclage van drankkartons.