De geschiedenis van Tetra Pak®

Tetra Pak® is een Zweeds familiebedrijf dat in 1951 is opgericht door Dr. Ruben Rausing. De unieke innovaties van Tetra Pak hebben de manier van verpakken, behandelen en distribueren van voedingsmiddelen wereldwijd veranderd. De Tetra Classic® Aseptic-verpakking was de eerste kartonnen verpakking voor melk die tot dan toe in glazen flessen aan de deur afgeleverd werd.

Er is inmiddels veel veranderd, onder andere op het gebied van verpakkingen, maar het credo van Ruben Rausing geldt nog altijd: “A package should save more than it costs”, oftewel een verpakking moet meer opleveren dan kosten. Het motto van Tetra Pak is dan ook niet voor niets “PROTECTS WHAT’S GOOD™” en geldt voor de hele waardeketen. Van grondstof tot restproduct en voor leveranciers, werknemers, klanten, detailhandel, consumenten en samenleving. Tetra Pak biedt maximale bescherming van voedingsmiddelen met minimale belasting van het milieu.

1951

AB Tetra Pak werd opgericht door dr. Ruben Rausing in Lund, Zweden.

1952

In november gaat de verpakking van room van start in de eerste Tetra Pak-verpakking, de Tetra Classic® Aseptic-verpakking.

1960

Het internationale karakter van Tetra Pak krijgt vorm wanneer de eerste fabriek voor verpakkingsmateriaal buiten Zweden opgestart wordt in Mexico.

1963

De Tetra Brik®-verpakking, een van de bekendste Tetra Pak-verpakkingen in de Benelux, wordt gelanceerd in Zweden.

1979

De eerste Tetra Brik® Aseptic-verpakkingsmachine wordt geleverd in China.

1983

Oprichter dr. Ruben Rausing overlijdt op 10 augustus. Het verhaal houdt hier niet op, want dat jaar wordt ook een opleidingscentrum voor technici geopend in Zweden om de medewerkers van klanten op te leiden.

1997

Door de jaren heen wordt er veel geïnnoveerd. In 1997 worden zelfs 3 nieuwe verpakkingstypen gelanceerd! De vorm van de achthoekige Tetra Prisma® Aseptic-verpakking is vernieuwend en opvallend. De Tetra Wedge® Aseptic-verpakking wordt als portieverpakking op de markt gebracht. De Tetra Fino® Aseptic-verpakking is een soort kartonnen zak die vooral veel in ontwikkelingslanden gebruikt wordt als melkverpakking.

2000

Tetra Pak publiceert haar eerste milieurapport over de wereldwijde activiteiten met het Corporate Environmental Report (CER).

2007

’s Werelds eerste lang houdbare ‘gable-top’-verpakking voor zowel sappen als zuivelproducten wordt gelanceerd: de Tetra Gemina® Aseptic-verpakking. Ook wordt in 2007 de eerste Tetra Pak-verpakking met FSC®-label gelanceerd.

2011

Met een sympathieke look en verbeterde functionaliteit wordt de Tetra Brik® Aseptic Edge-verpakking gelanceerd. De Zweedse Reuma Vereniging heeft deze verpakking met LightCap™ zelfs erkend en aanbevolen vanwege het grote gebruiksgemak!

2013

Bio-based doppen, gemaakt van suikerriet (een hernieuwbare grondstof), zijn commercieel verkrijgbaar op de markt. Deze innovatie draagt bij aan het verder verkleinen van de klimaatvoetafdruk van Tetra Pak-verpakkingen.